Loading...
 

Ουρολογία

Ουρολογία

Μερικές από τις συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος για τις οποίες χορηγείται σήμερα φαρμακευτική αγωγή, σχετίζονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και νεοπλάσματα του προστάτη.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αποτελούν σημαντική πρόκληση για τον θεράποντα ιατρό, που καλείται να αντιμετωπίσει τη διάρκεια και τη συμπτωματολογία τους, που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενή.

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) αποτελεί το συχνότερο ουρολογικό πρόβλημα στους ηλικιωμένους άνδρες, προσβάλλοντας περίπου το μισό ανδρικό πληθυσμό άνω των 50 ετών. Η επίπτωση της ΚΥΠ αυξάνει με την ηλικία και αποτελεί αιτία σημαντικής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανδρών παγκοσμίως.

Τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού που οφείλονται σε Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη διακρίνονται σε αποφρακτικά και ερεθιστικά. Στα αποφρακτικά περιλαμβάνονται η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η διακοπτόμενη ούρηση, το αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, η παρατεταμένη ούρηση κ.α., ενώ στα ερεθιστικά η συχνουρία, η νυκτουρία, η έπειξη και η ακράτεια.

Η ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών  τα τελευταία 15-20 χρόνια έφερε επανάσταση στη θεραπευτική αντιμετώπιση της συμπτωματικής ΚΥΠ. Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως ανταγωνιστές των α-αδρενεργικών υποδοχέων, αναστολείς της 5α-ρεδουκτάσης, καθώς και συνδυαστική θεραπεία.

O Kαρκίνος του Προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες των αναπτυγμένων χωρών του δυτικού κόσμου και αποτελεί ταυτόχρονα τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυτού, είναι αρκετά μεγάλη, γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις προστατικού καρκίνου που παραμένουν αδιάγνωστες, καθότι δεν προκαλούν συμπτώματα, που να αναγκάζουν τους ασθενείς να καταφύγουν σε ουρολόγο.

Ο όρος  Σύνδρομο Υπερδραστήριας Κύστης (ΟΑΒ)  χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τo 1988. Ουρoδυναμικά ορίζεται ως μια χρόνια υπερδραστηριότητα του Εξωστήρα Μυ  της Ουροδόχου Κύστης & χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες ακούσιες συσπάσεις της κύστης κατά τη φάση πλήρωσης της.

Ακράτεια είναι η κατάσταση εκείνη, στην οποία, αντίθετα από τη βούληση του ατόμου, τα ούρα βγαίνουν από την ουρήθρα είτε συνέχεια  είτε με διακοπές.

Επιτακτική Ακράτεια  (UUI) είναι το σύμπτωμα της ακούσιας διαρροής ούρων που συνοδεύεται με έπειξη ή ακολουθεί αμέσως μετά από αυτή.

Εμφανίζεται σε..

•       Άνδρες κυρίως με νευρολογικά προβλήματα, νόσο του Parkinson, νευρογενή κύστη, διαβητική νευροπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, ΑΕΕ, ύπαρξη κακοήθειας,  που μπορεί να δημιουργήσουν ακράτεια από πίεση (ακράτεια υπερπλήρωσης), επιτακτικού τύπου ακράτεια και ακράτεια προσπάθειας

•       Γυναίκες άνω των 40 ετών, με ανατομικά προβλήματα στην κύστη ή μετά από χειρουργείο, νευρολογικές ασθένειες και διαβήτη, που εξαιτίας της φύσης του προβλήματος ,συνήθως δεν φτάνουν στον ειδικό, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν ακράτεια προσπάθειας, επιτακτικού τύπου ακράτεια και μικτά περιστατικά

•       Ηλικιωμένους όπου δημιουργείται ακράτεια υπο πίεση ,με τη συνήθη αιτία να εντοπίζεται στην προοδευτική απώλεια της επίδρασης των μετωπιαίων λοβών του εγκεφάλου στο κέντρο της ούρησης ,που βρίσκεται στο στέλεχος του εγκεφάλου

Οι ασθενείς με ΟΑΒ

•       Έχουν ένα κοινωνικό κόστος με αποκλεισμό από την καθημερινότητα

•       Επιβάρυνση των οικείων τους με τη φροντίδα τους

•       Και του Συστήματος Υγείας με κόστος για τα νοσήλεια και τη διαχείριση των επιπλοκών

ΠΗΓΕΣ

  • Milsom I, Abrams P, Cardoso L, et al. BJU Int 2001;87:760-6
  • Stewart W, Van Rooyen JB, Cundiff GW, et al. World J Urol 2003;20:327-36.
  • New Perspectives on Benign Prostatic Hyperplasia, Miller P. Merit Publishing Int. 2007.
  • Ουρολογία, Κ.Δημόπουλου, 1998

Ελληνικοί Οργανισμοί Υγείας:

Eλληνική Ουρολογική Εταιρεία

Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ)

Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας:

European Association of Urology (EAU)

American Urological Association

Αναζήτηση Προϊόντων